Blog sobre educación

Disseny i desenvolupament de situacions d’aprenentatge amb IA

La creació de situacions d’aprenentatge (SDA) és una tasca laboriosa i no exempta de certa complexitat. En aquest article proporcionem una sèrie de prompts (instruccions) perquè puguem accelerar el procés gràcies a l’ús de la IA generativa de text. Les SDA que puguem fer serviran per a qualsevol comunitat autònoma, si necessitem requisits especials, els podem afegir als prompts que proporcionem aquí.

Hemos hecho también una versión en castellano apta para todas las comunidades autónomas: Diseño y desarrollo de situaciones de aprendizaje con IA.

Avís

Aquest article substitueix a tots els anteriors que parlaven de situacions d’aprenentatge (SDA) amb ChatGPT.

El motiu és que hem simplificat i millorat considerablement el procés de creació de les SDA. Ara és més senzill i ràpid. Només cal anar copiant i enganxant una sèrie de prompts (23 en total) per, partint de zero, acabar amb una SDA (quasi) directament aplicable a l’aula.

Elecció de la IA

Actualment, disposem de més d’una intel·ligència artificial per utilitzar en les nostres tasques. Per exemple:

Aquestes són les més emprades, però encara n’hi ha més i després de provar-les totes, només n’hi ha dues que poden fer una SDA en condicions, són ChatGPT (qualsevol de les seves versions) i Claude. Tot i que aquesta última només ens va deixar fer la primera part per haver arribat al límit de missatges i després d’una bona estona d’espera (unes 3 hores) vam poder continuar. La resta de IA comencen a fer la SDA sense tenir totes les dades, perquè no fan cas quan se’ls hi diu que esperin les nostres instruccions, de forma que no es poden utilitzar en aquesta tasca.

Prompts

Els prompts són les instruccions que donem a la IA perquè faci el seu treball i els podeu trobar al document: Disseny i desenvolupament de situacions d’aprenentatge.

El seu ús és molt senzill, només cal anar copiant els prompts al xat de la IA i donant-li la informació que anirà demanant. Aquesta informació convé tenir-la ja preparada. Ens caldrà:

  1. Llista de totes les competències específiques (CE) numerades. Per exemple, CE1, CE2, etc.
  2. Criteris d’avaluació de les CE, també numerats.
  3. Llista de sabers què volem usar, igualment numerats.

A més

  • Els prompts s’afegeixen de forma seqüencial, tots a la mateixa conversa, encara que no cal escriure’ls d’una vegada i es pot interrompre el procés per continuar-lo més tard on es va deixar.
  • Hem de llegir molt atentament en tot moment què diu la IA. No cal dubtar a demanar explicacions i rectificacions davant de qualsevol proposta que ens generi dubtes o no sigui del nostre gust. La personalització de l’SDA és necessària.
  • Un cop acabada l’SDA segurament haurem de tornar a la conversa amb la IA per ampliar o rectificar determinades parts, per la qual cosa recomanem desar-ne l’adreça per a referència futura.

Els prompts estan dividits en dues parts:

  • Disseny de la situació d’aprenentatge (prompts 1 a 12) en què es crea i defineix la situació d’aprenentatge. Aquesta part ens permetrà omplir la plantilla del Departament. Trobareu l’enllaç a la plantilla (una per l’educació bàsica i altre per batxillerat) al mateix document abans esmentat.
  • Concreció i desenvolupament (prompts 13 a 23) a on es troben les instruccions detallades de com es porta a terme i amb el que podrem fer el dossier de l’alumne.

En finalitzar tot el procés, hem de comprovar que sigui lògic, coherent, adaptat al nivell de l’alumnat i que estigui en la línia de la nostra forma d’actuar.

A més hem d’adaptar l’SDA al nostre propi estil, de forma que podem anar modificant el que la IA ens va proposant i també li podem demanar que modifiqui, rectifiqui o elimini algunes parts.

Una cosa que acostumo a fer és demanar-li un guió orientatiu dels informes, treballs escrits, presentacions o debats que demana, d’aquesta forma els alumnes saben quins són els aspectes principals que han de tractar en cada moment.

Aquí teniu un exemple sencer amb ChatGPT-3.5 que us pot servir de guia per veure com li donem les dades a la IA.

Esperem que sigui útil i que pugueu treure molt de profit. Per qualsevol problema o dubte us podeu posar en contacte en el correu:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

© 2024 Bilateria

Tema por Anders NorenArriba ↑