Des de novembre de 2023 ChatGPT ha incorporat el que denomina Customized GPTs que bàsicament consisteix a donar-li dades que ha de tenir en compte a l’hora de respondre les instruccions dels usuaris. Això li permet esdevenir un expert pràcticament en qualsevol temàtica.

Els GPT personalitzats s’han de crear amb la versió 4, però quan es fan públics es poden utilitzar també amb la versió gratuïta ChatGPT-3.5.

Hem fet un GPT especialitzat en la creació de Situacions d’Aprenentatge (SdA) a l’educació bàsica en Catalunya, és a dir a primària i ESO. Aquest GPT té en el seu poder les competències específiques, criteris d’avaluació i sabers de totes les matèries, a més de les competències transversals i clau. De fet, inclou totes les instruccions del Departament per aquests nivells, de forma que podem assegurar que és un autèntic expert en la creació de SdA.

Com funciona

Aquest GPT es pot trobar en el següent enllaç: Mestre SdA per a l’educació bàsica.

Podem començar prement el botó:

A partir d’aquest moment GPT farà preguntes i ens donarà 3 temàtiques, a escollir una, s’encarregarà del disseny i ens proporcionarà la plantilla del Departament sobre SdA, també ens donarà l’oportunitat de desenvolupar amb més detall les activitats proposades a la plantilla.

Li podem fer suggeriments, demanar rectificacions, aclariments, demanar rúbriques, etc. Hem de mantenir una conversa amb el GPT fins a obtenir allò que volem.

Podeu veure aquí un exemple on l’hem demanat que faci una SdA basada en uns sabers concrets.

Important:

En el moment d’escriure aquest article s’està implantant l’ús dels GPT personalitzats a les versions gratuïtes i s’espera que d’aquí a pocs dies ja estiguin disponibles per a tothom, de forma que es podrà accedir també amb la versió 3.5 de ChatGPT, cosa que ara mateix només és possible amb la versió de pagament ChatGPT-4.

Grup de Telegram sobre IA en educació: @ChatGPTedu